Jak przygotować domową lemoniadę

Lato to cudowny czas, który jest uwielbiany przez wiele osób. Wszystko za sprawą poczucia swobody, komfortu, dobrego samopoczucia. Jest to także czas szczególny pod względem dobrodziejstw natury. To właśnie w lato mamy najwięcej możliwości kulinarnych. Najlepszą sytuacją jest posiadanie własnego ogrodu, w którym wyrastają wdzięczne owoce i warzywa.

Z nich powstają wówczas rozmaite sałatki, które są zarówno smaczne i zdrowe. Posiłki jednak trzeba czymś popić. W tę porę roku szczególnie bardzo mamy ochotę na zimne napoje. Nie ma w tym nic dziwnego, jeśli żar leje się z nieba. Druga kwestia to ta zdrowotna, która mówi o tym, że po prostu trzeba się nawadniać.

Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście woda mineralna, jednak po czasie może się znudzić. Świetna okazuje się jednak propozycja zwana lemoniadą. Jest to napój bardzo popularny, ale i smaczny. Niemalże wszyscy kochają jej smak, a jej sączenie przez słomkę to bardzo duża przyjemność. Lemoniadę możemy kupić w sklepie, jednak nie będzie ona do końca spełniała oczekiwań podniebienia, ponieważ w niej znajduje się masa konserwantów, a cytryna zastąpiona jest sztucznym kwaskiem.

Alternatywą będzie więc przygotowanie lemoniady w domu. W jaki sposób tego dokonać? Lemoniada to prosty proces gotowania, jednak nie każdy wie od czego zacząć. Bowiem na początku potrzebujemy garnka wody oraz ulubionego cukru, np. trzcinowego (dwie łyżki). Wszystko należy doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.

Potem ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej. Kolejny krok to włożenie naszej mikstury do lodówki na kilka godzin. W czasie, gdy lemoniada nabiera chłodu, my możemy zająć się najważniejszym aktorem – czyli cytryną. Potrzebujemy ich kilka, około ośmiu. W tym momencie należy wycisnąć z nich ostatnie soki.

Dobrze jest się posłużyć wyciskarką z sitem, który wyeliminuje ryzyko przedostania się pestek do soku. Wyciśnięty sok dodajemy do schłodzonej wody z cukrem. Etap końcowy to jedynie przemieszanie całości łyżką. Napój można podać w towarzystwie rozmaitych słomek, czy ozdobić szklankę odrobiną świeżej mięty.